Barion Pixel
Fruktóz (gyümölcscukor) 1 kg
Megosztom másokkal:

Fruktóz (gyümölcscukor) 1 kg

Cikkszám: 044
Kiszerelés: db
INGYENES SZÁLLÍTÁSSAL!
1 870 Ft
 db
Rövid ismertető: Fruktóz (gyümölcscukor)

Termékismertető

Mi a Fruktóz?

A fruktóz  vagy gyümölcscukor a legédesebb cukorféleség, a gyümölcsökben és a mézben található meg természetes formájában. A monoszacharidokhoz tartozó ketohexóz, szabad állapotban igen elterjedt mind a növény-, mind az állatvilágban. Nagy mennyiségben található a gyümölcsök nedvében, a mézben, egyik komponense a szacharóznak is. Biológiailag a glükózhoz hasonlóan fontos szénhidrát.

A többi cukortól eltérően, a fruktóznak nincs szüksége inzulinra ahhoz, hogy a sejtekbe beépülhessen, tehát a gyümölcscukor közvetlenül szívódik fel, azonban a felszívódás sebessége csak közepes. A vércukor-szintet is lassabban növeli meg, mint a dextróz (szőlőcukor). A  fruktóz szelektíven a máj glikogén raktárait tölti fel, ha ezek beteltek, akkor triglicerideket állít elő belőle a szervezet, azaz zsírrá alakul. A túlzott fruktóz bevitel hatására fokozódik a zsír deponálás a szervezetben. Fogyasztása edzések előtt, vagy tartós megterhelés esetén javasolható.

A gyümölcscukor a legédesebb ízű cukor, édesebb a répacukornál is, így ugyanolyan édes íz eléréséhez 30-40 %-kal kevesebb is elegendő. Ezáltal csökkenthető az energiabevitel. 

Sütésnél és főzésnél is kiválóan használható, mert néhány édesítőszerrel ellentétben kibírja a sütést-főzést (hőálló). Mivel a nedvességet is jobban megköti, a vele készített sütemények tovább frissek maradnak.

Mikor és hogyan fogyasszuk?

A fruktóz fogyasztásánál lényegi szempont, hogy a máj glikogénraktárai mennyire telítettek (ha telítve vannak, akkor a felesleges fruktóz zsír formájában tárolódik). Ezt gyakran nehéz megállapítani, azonban az optimális időpont meghatározása segíthet abban, hogy ne kelljen mellőzni a gyümölcsfogyasztást. Ezért a szakemberek az ébredés utáni időszakot javasolják a fogyasztásra, ugyanis ekkor a máj glikogénszintje általában alacsony (a szervezet innen használta fel a szénhidrátot energiaforrásként az alvás során). A másik ajánlott fogyasztási időpont az edzés előtti 30-60 perc (de csak abban az esetben, ha nem volt magas szénhidráttartalmú étkezés a megelőző néhány órában).

Összetevők

Fruktóz. Egyéb hozzáadott anyagot nem tartalmaz.

Tápérték                             100g

Szénhidrát                   100g (400 kcal)   

Néhány tipp a fogyasztáshoz

Reggel: Azonos fruktóz és glükóz tartalom (amely gátolja az izomtömeg-redukciót, a katabolizmust).

Edzés előtt: magasabb fruktóz és alacsonyabb glükóz tartalom (amely a zsírégetést sem korlátozza).

Edzés után: Magasabb glükóz és alacsonyabb fruktóz tartalom (amely gyorsabban tölti fel az izmok glikogén-raktárait, elősegítve ezzel az izomnövekedést).

Dextrózzal (szőlőcukor) és maltodextrinnel keverve ideális edzés előtti és alatti szénhidrátpótló italt képez.

Kiszerelés

1kg

Talpas, simítózáras, duplex tasakban szállítjuk.

Tárolás

Száraz, hűvös helyen, közvetlen napfénytő elzárva 

Információ

Származási hely: EU

Termék értékelés és véleményezés

Szóljon hozzá Ön is! Ehhez már csak be kell jelentkeznie weboldalunkra.

Kapcsolódó vagy hasonló termékek

Mások ezt tették még a kosárba